25 de gen. 2007 12:02

QUÈ HA PASSAT AMB L'ARXIU DE LA CORONA D'ARAGÓ?


Reproduim sencer l'article publicat per na Carme-Laura Gil al seu bloc pel seu interès:

L'Arxiu de la Corona d'Aragó ja té amo. L'Arxiu té com amo un ministre espanyol (avui, Ministra). El Govern de Catalunya ha celebrat la constitució d'un Patronat presidit per la Ministra de Cultura espanyola, amb dues vicepresidències, una de rotativa i una de fixa , reservada aquesta per a un càrrec ministerial, la rotativa serà ocupada per torns d'un any pels presidents de les "comunitats autònomes", Catalunya, Balears, València i Aragó, cadascun del seus respectius Governs en designarà un vocal i el Govern espanyol en nomenarà 11 (!, signe d'incrèdula admiració ).

Ho pactà el govern "tripartit1"poc abans del dia 1 de novembre de 2006, el Real Decreto es publicà el dia 8 del mateix mes. Un acord près pel Govern català sense soroll i sense claror, a esquenes del Parlament. Ho ha solemnitzat el Govern Montilla, quan l'àrea de Cultura és responsabilitat d' ERC. Un sarcasme. Durant vint-i-tres anys el Govern de CiU s'hi havia negat.

La història que l'Arxiu de la Corona d'Aragó guarda és la nostra, la de l'antiga Catalunya, la del Principat i, en petita part, la de la moderna i exemplar confederació d'aquell amb els regnes de València, Aragó i Mallorca.

L'Arxiu té dues històries entrelligades pel seu nom, funcions i pels documents que hi té dipositats. Els seus origens són llunyans, des del segle IX fou l'Arxiu Reial de Barcelona, l'arxiu administratiu dels comtes i reis del casal de Barcelona i dels seus successors, hi ha testimonis documentals de l'any 1180 de la seva existència. Després de l'ensulsiada de 1714, Felip V en nomenà un arxiver foraster i substituí de manera impròpia el nom d'Arxiu Reial de Barcelona pel d'Arxiu de la Corona d'Aragó.

L'Arxiu Reial no fou el de la Corona , la coexistència de furs i institucions diferenciades dels països de la confederació implicà l'establiment dels Arxius Reials de València, Mallorca i Aragó. I des del matrimoni de Ferran II d'Aragó amb Isabel de Castella la documentació reial, la del Consell d'Aragó, es diposità als arxius de Simancas i Alcalà, enviant-se'n còpia al diferents arxius de la Confederació. Per aquest motiu els documents d'aquest periode de la història comuna dipositats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó són escassos, hi foren ingressats l'any 1852 pervinents de Simancas,amb l'objectiu de donar credibilitat al nom de l'Arxiu i confondre'ls amb els fons de l'Arxiu Reial.

Dos són els arxius existents:al mal anomenat Arxiu de la Corona d'Aragó : l'Arxiu Reial de Barcelona i el del Consell d'Aragó, a més d'altres fons de gran importància exclussius de Catalunya. Però dissabte passat, amb precipitada diligència, es constituí el Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó amb la presidència de la Ministra espanyola. S'ha constituït sense que s'hagi donat compliment a allò que l'Estatut estableix i s'ha fet apressadament malgrat conèixer que els Governs balear, aragonès i valencià han presentat sengles recursos a aquella disposició estatutària davnt del Tribunal Constitucional, recursos que no han estat retirat.

El Govern espanyol s'apropià de la titularitat de l'Arxiu i mai no ha volgut retornar-la al Govern català, sota el pretext que els seus fons pertanyen a d'altres territoris de l'Estat, ni tampoc n'ha transferida la gestió. L'Estatut vol trencar aquella inèrcia i esclareix quina part de la documentació existent a l'Arxiu serà la tutel·lada pel Patronat , i així a la disposició addicional tretzena estableix: " Els fons propis de Catalunya situats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i a l'Arxiu Reial de Barcelona s'integren en el sistema d'arxius de Catalunya. Per a la gestió eficaç de la resta de fons comuns amb altres territoris de la Corona d'Aragó, amb les altres comunitats autònomes que hi tenen fons compartits i amb l'Estat per mitjà dels mecanismes que s'estableixin de mutu acord."

S'ha segellat l'acord. Els fons estrictament de Catalunya són custodiats pel Govern de l'Estat espanyol. Dat i beneït. El President de la Generalitat catalana , José Montilla, ha dit que queden oberts"el conjunt de detalls que han de fer plenament operatiu aquest patronat i la gestió dels fons documentals".

Detalls?...

Postil.les a l'espanyola. 1. La Ministra espanyola ha anunciat que "presentaré el Archivo de la Corona de Aragón como primer candidato español a ser distinguido como patrimonio europeo". Fou fortament aplaudida. (Cal recordar que l'arxiu medieval català ,que no espanyol, és el segon en importància del món, després del del Vaticà)

2. Els quatre Presidents dels antics regnes van fer llurs discursos en castellà i català. Foren també molt aplaudits.

Una passa més cap a la nova etapa anacional; la "pluja fina" és contaminada i s'ha tornat "pluja àcida", i deixa un gust amargant...

0 Comments On "QUÈ HA PASSAT AMB L'ARXIU DE LA CORONA D'ARAGÓ?"

TWTtv


Artur Mas,
la casa gran


1-D, dret de decidir,
La primera TV antitripartit

Fes-ho possible

Nom:

E-mail:

Comentaris:
(no usis accents)


Contacta amb nosaltres

Introdueix el teu e-mail:


Afegir a Google Reader o Homepage

Suscriure a Bloglines

Add to Technorati Favorites



Col·labora

















Nota

(CC) 2006-2007
Alguns drets reservats Tripartit-Watch Team
Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font

Online des del 09.11.2006

Privacitat

(CC) 2006-2007 GRUP TWT
TWT · TWTtv · AlertaTripartit

Advisory

Comptadors

visites
usuaris online

Enllaços

Web Pages referring to this page
Link to this page and get a link back!